Paella
Možete napraviti ukusnu, autentičnu paellu – najpopularnije jelo u Španjolskoj (barem nama turistima) – u vlastitoj kuhinji s jednostavnim sastojcima poput riže, šafrana, povrća, piletine i plodova mora. Ako volite isprobavati nove stvari, zaljubit ćete se u ovo jelo.
Paella potječe iz Valencije. Priznata je kao nacionalno jelo Španjolske i postoji nekoliko različitih varijanti. Najčešće vrste paelle su pileća paella, paella s plodovima mora ili miješana paella (kombinacija plodova mora, mesa i povrća).
Naziv paella dolazi od riječi tava za prženje (paellara) u kojoj se priprema paella.
Uz rižu, paella sadrži razno povrće, poput rajčica, luka, graška, artičoke i sl., meso (zečevinu, patku ili piletinu) te morske plodove. Nije poželjno kuhati paellu u bilo kojoj tavi. Široka, ravna i plitka posuda neophodna je iz nekoliko razloga: oblik vam omogućuje kuhanje riže u tankom sloju koji potiče isparavanje osiguravajući idealnu teksturu riže. Stvara savršenu karameliziranu, hrskavu koricu na dnu paelle.
Nadam se da ćete složiti neku svoju paellu.
Buen apetito!
Namirnice
Prilagodi porciju
200 g pilećih prsa | |
200 g otkoštenih pilećih bataka | |
200 g arborio riže | |
150 g dagnji | |
150 g mrkve | |
150 g graška | |
2 zelene paprike | |
1 crvena paprika | |
1 limun | |
1 luk | |
2 češnja češnjaka | |
1 chilli paprika | |
600 ml vode ili temeljca | |
50 ml maslinovog ulja | |
1 vezica perišina | |
1 grančica timijana | |
1 prstohvat šafrana oko 10 niti | |
1/2 žličice slatke dimljene paprike | |
1 prstohvat kurkume | |
crni papar | |
bijeli papar |
Upute
Priprema sastojaka

Pečenje piletine

Dodavanje ostalih sastojaka

Serviranje

Odgovori