Paella

60 minuta

srednje

za 1 osobu

Možete napraviti ukusnu, autentičnu paellu – najpopularnije jelo u Španjolskoj (barem nama turistima) – u vlastitoj kuhinji s jednostavnim sastojcima poput riže, šafrana, povrća, piletine i plodova mora. Ako volite isprobavati nove stvari, zaljubit ćete se u ovo jelo.

Paella potječe iz Valencije. Priznata je kao nacionalno jelo Španjolske i postoji nekoliko različitih varijanti. Najčešće vrste paelle su pileća paella, paella s plodovima mora ili miješana paella (kombinacija plodova mora, mesa i povrća).

Naziv paella dolazi od riječi tava za prženje (paellara) u kojoj se priprema paella.

Uz rižu, paella sadrži razno povrće, poput rajčica, luka, graška, artičoke i sl., meso (zečevinu, patku ili piletinu) te morske plodove. Nije poželjno kuhati paellu u bilo kojoj tavi. Široka, ravna i plitka posuda neophodna je iz nekoliko razloga: oblik vam omogućuje kuhanje riže u tankom sloju koji potiče isparavanje osiguravajući idealnu teksturu riže. Stvara savršenu karameliziranu, hrskavu koricu na dnu paelle.

Nadam se da ćete složiti neku svoju paellu.

Buen apetito!

Nema ocjena

Namirnice

Prilagodi porciju
200 g pilećih prsa
200 g otkoštenih pilećih bataka
200 g arborio riže
150 g dagnji
150 g mrkve
150 g graška
2 zelene paprike
1 crvena paprika
1 limun
1 luk
2 češnja češnjaka
1 chilli paprika
600 ml vode ili temeljca
50 ml maslinovog ulja
1 vezica perišina
1 grančica timijana
1 prstohvat šafrana oko 10 niti
1/2 žličice slatke dimljene paprike
1 prstohvat kurkume
crni papar
bijeli papar

Upute

1.
Priprema sastojaka
Označi kao dovršeno
2.
Pečenje piletine
U tavu ulijte maslinovo ulje i stavite piletinu. Začinite solju i paprom. Miješajte da ne zagori.
Kad je meso pečeno, izvadite ga iz tave. U tavu stavite maslac i malo ulja, dodajte luk, češnjak, crvenu i zelenu papriku. Neka se kuha 4 minute pa dodajte rižu. Miješajte dok riža ne postane staklasta pa ulijte temeljac. Kad proključa, ubacite meso i začine – šafran, kurkumu, papriku, sol i papar.
Označi kao dovršeno
3.
Dodavanje ostalih sastojaka
Kad je riža skoro kuhana, dodajte mladu mrkvu i grašak. Ako je potrebno, podlijevajte temeljcem dok riža ne bude skuhana. Pred kraj kuhanja dodajte dagnje, pospite ih limunovim sokom, poklopite i kuhajte dok se školjka ne otvori. Kuhajte još oko 5 minuta da se okusi prožmu.
Označi kao dovršeno
4.
Serviranje
Servirajte ukrašeno peršinom, chilli paprikom i grančicom timijana ili peršina.
Označi kao dovršeno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)