Pumpkin bread

srednje

za 1 osobu

Morala sam vam natipkati ovaj recept, najukusniji (barem meni) pumpkin bread s preljevom od borovnica i indijskih oraščića.

No, pravila sam verziju i s preljevom od bijele čokolade i borovnica. Meni je draža prva verzija, no ako volite slađe okuse onda je bijela čokolada za vas.

Ne znam je li kriv moj datum rođenja, no za mene je listopad najljepši mjesec u godini.

Ne samo da obožavam prirodu u 10. mjesecu, već plodovi koje jesen nosi su mi omiljeni. Među njima se ističe bundeva. Kraljica jesenje kuhinje. Volim ju kao juhu, rižoto, curry, pitu, salatu, pečenu, kuhanu, u kiflicama, njokima, kašicama, ma u svemu. Bundeva je bogata vitaminima i mineralima, a istovremeno ima malo kalorija.

Bundeva sadrži antioksidanse alfa-karoten, beta-karoten, beta-kriptoksantin i mnoge druge, koji mogu zaštititi vaše stanice od oštećenja slobodnim radikalima.

Bundeva je bogata vitaminima A i C, što vam može pomoći u jačanju imunološkog sustava. Njegova opskrba vitaminom E, željezom i folatima može ojačati i vaš imunitet.

Sadržaj bundeve s visokim sadržajem vitamina A, luteina i zeaksantina može zaštititi vaše oči od gubitka vida koji, s godinama, postaje sve češći.

No, uz bundevu, čiji nutritivni sastav je zbilja impresivan, u sastavu ovaj recept ima cijelu vojsku dobrih antioksidansa.

Šteta što vam ne mogu prenijeti miris koji se širi stanom. Kažu moja djeca “miriše na jesen i sreću”.

Ako želite pomirisati sreću, probajte ga i vi.

Nema ocjena

Namirnice

Prilagodi porciju
250 g pirea od budneve
180 g brašna
150 g kokosovog šećera
2 jaja
50 ml mlijeka
1 žličica vanilin šećera
50 g otopljenog kokosovog ulja
1/2 žličice soli
1/2 praška za pecivo
2 žličice cimeta
1/2 žličice đumbira
1/2 žličice muškatnog oraščića
1 prstohvat klinčića
Preljev od bijele čokolade
200 g bijele čokolade
100 ml slatkog vrhnja
1/2 šalice borovnica

Upute

1.
Priprema budneve
Očistite i narežite bundevu. Pecite ju u pećnici na 180°C dok ne omekša. Štapnim mikserom usitnite ju u pire.
Označi kao dovršeno
2.
Dodavanje sastojaka
Jaja i šećer umutite. Suhe sastojke: brašno, začine, prašak za pecivo i sodu bikarbonu dodajte na kraju. Lagano sjedinite.
Označi kao dovršeno
3.
Pečenje
Prebacite u kalup obložen papirom za pečenje. Pecite na 180°C oko 60 minuta. Čačkalicom provjerite je li pečeno.
Označi kao dovršeno
4.
Izrada preljeva
Otopite čokoladu, vrhnje zagrijte do vrenja te sjedinite s čokoladom. U blenderu pomiješajte sa pola šalice borovnica. Prelijte preko kolača.
Ako ste za egzotičniju verziju, šalicu indijskih oraščića, pola šalice borovnica i žlicu meda usitnite u blenderu te prelijte preko kolača.
Označi kao dovršeno