Pumpkin pie

Lagano

za 4 osobe

Pumpkin Spice & Everything Nice.

Kada jesen zakuca na vrata, čitav svijet dobije zlatno-narančasti sjaj. Lišće postaje platno najljepših boja, zrak miriše na kestenje i maglu, a kuhinja na cimet i đumbir. Ovo je doba godine koje najviše volim. Sve postaje sporije, mirnije, ugodnije. To je vrijeme ispijanja čaja, deka, knjiga i naravno, bundeve.

Svaki put kad se uhvatim pripreme ove pite od bundeve, osjećam kao da u ruke uzimam dio tog jesenskog čarobnog ugođaja. Kombinacija slatkog okusa bundeve, toplih začina i kremastog nadjeva podsjeća me na djetinjstvo. Dok sam bila mala, mama bi uvijek imala nekakav jesenski kolač na stolu, a miris cimeta značio je da je jesen stigla u naš dom.

Danas, kad pripremam ovaj kolač, činim to s posebnim guštom. Jer ova pita nije samo desert; ona je priča. Priča o obitelji, tradiciji i radosti dijeljenja. Mirisi iz pećnice bude nostalgiju i stvaraju nove uspomene. I zato želim podijeliti ovaj recept sa svima vama – jer svi zaslužujemo komadić jesenske topline na tanjuru.

Znate li da bundeva ima nevjerojatne znanstvene benefite?

Osim što je neodoljivo ukusna, bundeva je prava mala riznica zdravlja! Evo nekoliko zanimljivih činjenica:

  • Bogata je vitaminima i antioksidansima – bundeva obiluje različitim vrstama karotena, a njezina žarko narančasta boja mesa ide tome u prilog. Najzastupljeniji je beta karoten, koji se u našem organizmu pretvara u svoj aktivni oblik – vitamin A. Poznati su brojni učinci ovog snažnog antioksidansa koji sudjeluje u regulaciji različitih funkcija u našem tijelu uključujući reprodukciju, rast i razvoj fetusa te imunološkog sustava.
  • Sadrži topiva i netopiva vlakna– konzumiranjem hrane koja sadrži vlakna može pomoći u promicanju crijevnog okruženja za „zdrave“ sojeve crijevnih bakterija koje proizvode kratkolančane mase kiselina. Kratkolančane mase kiseline su gorivo koje pomaže u održavanju zdravih stanica crijevne sluznice debelog crijeva ( kolonociti).
  • Podržava zdravlje srca – bundeva je bogata vlaknima, kalijem i vitaminom C, a sve to pomaže u održavanju zdravog srca i snižavanju krvnog tlaka.
  • Savršen saveznik u njezi kože – zahvaljujući vitaminima A, C, mineralom cinkom, antioksidansima i enzimima, bundeva njeguje kožu iznutra, daje sjaj i svježinu.
  • Podržava zdravlje očiju– zbog obilja  cinka, vitamin C, E, beta karotena i bakra, usporava progresivnu bolest oka koja zahvaća makulu ( makularna degeneracija) središnji dio mrežnice odgovoran za oštar centralni vid, što dovodido zamagljenog ili iskrivljenog vida , a u težim slučajevima i gubitka centralnog vida.
Nema ocjena

Namirnice

Prilagodi porciju
200 g brašna Uvijek preferiram integralno zbog bolje nutritivne vrijednosti.
1/2 vrećice praška za pecivo
65 g šećera Preferiram kokosov šećer jer daje fini karamel okus.
prstohvat soli
100 g hladnog maslaca
1 jaje
2 žlice vrhnja
Nadjev
700g mesa od bundeve
150g šećera
1žličica cimeta
1 1/2žličica mljevenog đumbira
prstohvat mljevenog klinčića
3 jaja
200g krem sira

Upute

1.
Priprema prhkog tijesta
Prosijte brašno, dodajte sol, prašak za pecivo, jaja i šećer. Maslac narežite na listiće i utrljajte u brašno tako da dobijete mrvice od brašna i maslaca.
Dodajte žlicu po žlicu vrhnja, toliko koliko je potrebno da se sastojci sjedine. Možete zamijesiti tijesto.
Označi kao dovršeno
2.
Tijesto mora odležati
Tijesto stavite u plastičnu vrećicu i u hladnjak na minimalno pola sata. Savjet: maslac i ruke moraju biti veoma hladni (ohladite ruke tako da ih malo držite ispod mlaza hladne vode).
Označi kao dovršeno
3.
Priprema nadjeva
Bundevu ogulite i izrežite na kriške, stavite na lim obložen papirom za pečenje i pecite na 180°C, dok ne omekša.
Označi kao dovršeno
4.
Usitnite u pire
Štapnim mikserom usitnite u pire. Mikserom umutite jaja, šećer i sir, dodajte pire i ostale sastojke.
Označi kao dovršeno
5.
Pecite 60 do 70 minuta na 175°C
Na namašćeni kalup za pite stavite razvaljano tijesto. Nadjev stavite na tijesto i pecite 60 do 70 minuta na 175°C.
I to je to. Uživajte polako u svakom zalogaju. Žvačite hranu, osjećajte teksturu, mirise, okuse! Pojesti pola pite nije uživanje u piti, to se zove prejedanje i često je povezano s neriješenim emocijama koje trpate "pod tepih"!
Označi kao dovršeno

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)