Paella
Možete napraviti ukusnu, autentičnu paellu – najpopularnije jelo u Španjolskoj (barem nama turistima) – u vlastitoj kuhinji s jednostavnim sastojcima poput riže, šafrana, povrća, piletine i plodova mora. Ako volite isprobavati nove stvari, zaljubit ćete se u ovo jelo.
Paella potječe iz Valencije. Priznata je kao nacionalno jelo Španjolske i postoji nekoliko različitih varijanti. Najčešće vrste paelle su pileća paella, paella s plodovima mora ili miješana paella (kombinacija plodova mora, mesa i povrća).
Naziv paella dolazi od riječi tava za prženje (paellara) u kojoj se priprema paella.
Uz rižu, paella sadrži razno povrće, poput rajčica, luka, graška, artičoke i sl., meso (zečevinu, patku ili piletinu) te morske plodove. Nije poželjno kuhati paellu u bilo kojoj tavi. Široka, ravna i plitka posuda neophodna je iz nekoliko razloga: oblik vam omogućuje kuhanje riže u tankom sloju koji potiče isparavanje osiguravajući idealnu teksturu riže. Stvara savršenu karameliziranu, hrskavu koricu na dnu paelle.
Nadam se da ćete složiti neku svoju paellu.
Buen apetito!
Namirnice
Prilagodi porciju
| 200 g pilećih prsa | |
| 200 g otkoštenih pilećih bataka | |
| 200 g arborio riže | |
| 150 g dagnji | |
| 150 g mrkve | |
| 150 g graška | |
| 2 zelene paprike | |
| 1 crvena paprika | |
| 1 limun | |
| 1 luk | |
| 2 češnja češnjaka | |
| 1 chilli paprika | |
| 600 ml vode ili temeljca | |
| 50 ml maslinovog ulja | |
| 1 vezica perišina | |
| 1 grančica timijana | |
| 1 prstohvat šafrana oko 10 niti | |
| 1/2 žličice slatke dimljene paprike | |
| 1 prstohvat kurkume | |
| crni papar | |
| bijeli papar | 
Upute
Priprema sastojaka
								
													Pečenje piletine
								
													Dodavanje ostalih sastojaka
								
													Serviranje
								
													
	
	
		
		
		
		
		
Odgovori